RSS

Hrvati i borba protiv Europske Unije

15 lip.

Napisao: Franjo Kobe

Bile su to negdje devedesete, dok je kod nas odjekivao zvuk rata i dok smo se nadali pomoći te famozne Evropske zajednice koja je negdje pomagala a negdje bogami i odmagala, krenula je malo ideja u stvarnost o širenju i primanju novih zemalja članica. Do tada EU velikih 15 je držalo jedan ekskluzivni klub u koji izgleda nije mogao ući svatko, sjećam se tada u Austriji je krenula promidžbena i PR mašinerija, političari su se o noge saplitali da narodu dokažu kako EU nudi spas od sveg i svačeg i u biti je to mali raj na zemlji koji eto postaje pukim slučajem dostupan i nama običnim smrtnicima.

2011, ista mašinerija pokreće se evo danas i u Hrvatskoj, samo što eto malo su profesionalci iz EU naučili kroz godine pa danas rade već malo spretnije i bolje, koliko sam pratio zadnja ispitivanja u HR nekih knap 52 od sto Hrvata su trenutno za pristup Evropskoj Zajednici. Što je donijela ta famozna EU ostalim članicama, ništa posebno, možemo danas slobodno putovat, eto nema granica, možemo i svugdje radit, nema prepreka. No kada je čovjek vezan obiteljski i korijenima za svoju zemlju i za svoj kraj, to baš i nije neki bonus, treba započeti život u nekoj stranoj zemlji, pošto to već imam iza sebe mogu reći da to i nije baš tako lako.

S druge strane dobili smo Euro, nema našeg starog dobrog šilinga, eh kad je bio šiling tada se u Austriji dobro živjelo reći će i danas stari ljudi, djelom je za današnju skupoću zaslužna inflacija ali ipak kada se usporedi da je danas tisuću eura (napom. Uredništva:  € 1000,00 = 13765,00 šil.)ono što je nekada bilo 10 tisuća šilinga onda ponekad dobijemo i osjećaj da nas je netko usput opljačkao. Plate su manje više ostale iste sa gotovo neprimjetnom progresijom a cijene su skočile u nebo, prosječan čovjek spaja jedva kraj sa krajem. Može se ugodno živjet sa dvije plate i nekoliko kredita.

Poneki će pomislit da opisujem situaciju u Hrvatskoj a ne u Austriji, no ipak je tako. Manje više stanje u cijeloj Evorpi je slično i nigdje nije bajno. Evropska zajednica po mojoj osobnoj slobodnoj procjeni je sistem stvoren za tvrtke, koncerne i poduzetnike, čije današnje vjerne sluge jesu svi političari. Ponešto se da izborit i za običnog puka no eto to toliko samo da se prođu sljedeći izbori. Današnji prosječan čovjek se mora debelo boriti za život, osjećaj nas vara da je to nekada bilo drugčije, no pitajte vaše očeve i majke, djedove i bake, neće vam reć ništa drugo, ponajviše u njihovim sjećanjima ostala im je njihova patnja, koju eto tek pomalo prožimaju ljepi trenutci s obitelji. Javljaju se i ovi neo-pseudo-crveni glasovi koji uvijek laju kada sav drugi pametan puk šuti, pa nam laju u „jugi“ je prije sve bilo bolje, ma nije bila je to samo druga vrsta EU i druga vrsta pljačke no u biti sve isto, ako je netko dobio nešta ili u nečem bonificirao netko drugi je to s druge strane debelo platio, jer da je taj sistem bio pravedan, ne bi se srušio na cijelom svijetu i propao, ljudi ne ruše ono što je dobro, nego samo skidaju jaram sa vrata.

Volio bih kada bih vam mogao dati neki savjet, kako živjeti u ovim surovim vremenima, no izgleda da preostaje samo osobna snalažljivost i duh borbenosti da bi čovjek ostao na životu, zamolit ću vas da ne izostavite onaj trunak ljudskosti i suosjećanja prema drugima, kršćani smo, katolici, nositelji kršćanstva, njegov stub i zid kako nas je Papa nekoć nazvao, pokušajmo svi koliko je moguće očuvati to malo ljudskosti u nama, jer će vremena postati još surovija.

Teško da će hrvatski narod moći pobijediti bitku protiv EU, kako su mi prijatelji koji rade u Bruessellexu već davno rekli, nekih godinu dana se već u internim krugovima okretao datum 2013, ulazak Hrvatske u EU je samo pitanje formalnosti. Pitanje koje je možda realnije sagledati, hoćemo li se mi Hrvati snaći u toj „zajednici“ i moći izboriti za svoja prava? Ja se iskreno tomu nadam.

 

Zar “hrvatska sloboda” opet postaje nedostižan san…?

BOŽE ČUVAJ HRVATSKU!

Vaš Franjo Kobe

Glavni urednik Hrvatskog Pera Istine

Oglasi
 
1 komentar

Objavio dana 15. lipnja 2011. u Hrvatska danas

 

Jedna odgovor na “Hrvati i borba protiv Europske Unije

  1. Malakay

    5. rujna 2011. at 18:51

    lijepo napisano 🙂

     

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

 
%d bloggers like this: